Sit arheologic


Romula este cel mai întins sit arheologic român de la sud de Carpați (peste 304 hectare) și unul dintre cele mai importante centre economice si culturale din provinciile romane dunărene. Orașul a fost vizitat de imparatul Filip Arabs, care în anul 248 d.Hr. a supervizat fortificarea acestuia cu zidul de caramidă care îi poartă azi numele. În acest oraș s-a nascut și a trăit mama viitorului imparat roman Galerius.

Cercetările arheologice nesistematice în acest sit au început înca de la mijlocul secolului al XIX. In anul 1965, sub coordonarea profesorului Dumitru Tudor, de la Universitatea din București, au început primele cercetări sistematice de durată, care continuă și azi. Au fost cercetate, în mod special, sectorul Fortificației Centrale din centrul orașului roman și sectorul de nord, în care se aflau un centru ceramic, de referință pentru provinciile romane dunărene, și necropola plană de nord a orașului roman.

Au fost cercetate sistemul de apărare al Fortificației Centrale (fundația zidului de incintă, berma și fossa). Dar cele mai importante descoperiri provin din secțiunea magistrală care va traversa aceasta zonă de la sud la nord. Atelierul de prelucrarea a sticlei surprins în acest punct este o descoperire de excepție, la nivelul provinciei Dacia romana și rară la nivelul Imperiului Roman.